2-PROVOTIKOΣύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, «Προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων».

Τα εξειδικευμένα Προβιοτικά εγγυώνται το βέλτιστο αποτέλεσμα!

Καλή υγεία του εντέρου = καλή συνολική υγεία, γερό ανοσοποιητικό, σωστή διαθρεπτική απορρόφηση.

Το έντερο έχει χαρακτηριστεί ως «δεύτερος εγκέφαλος» λόγω του σύνθετου και ουσιαστικού ρόλου που έχει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η χλωρίδα του εντέρου, δηλ. τα «φιλικά» προβιοτικά και τα «κακά» παθογόνα βακτήρια, είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν σε μια πολύ ευαίσθητη ισορροπία, που εύκολα διαταράσσεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, το στρες, τη λήψη αντιβιοτικών, την κακή διατροφή, τις ασθένειες και την ηλικία.

Τα φιλικά βακτήρια του ανθρώπινου οργανισμού ανήκουν σε συγκεκριμένα είδη και ποικίλουν σε πληθυσμό ανάλογα με την ηλικία και το σύστημα που αποικίζουν (λεπτό και παχύ έντερο, γεννητικά όργανα, στόμα κλπ.). Επομένως, η λήψη σωστά επιλεγμένων προβιοτικών από εξειδικευμένες ανθρώπινες (και όχι ζωικές) καλλιέργειες εγγυάται ιδανικά το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ζωικές καλλιέργειες δεν είναι ενδημικές στον ανθρώπινο οργανισμό και για το λόγο αυτό είναι μεταβατικές, δηλαδή επενεργούν όσο υπάρχουν στο πεπτικό και μετά την αποβολή τους παύει η όποια δράση τους καθώς δεν μπορούν να αποικίσουν το έντερο ούτε να αναπαραχθούν.

 Τα προβιοτικά προϊόντα πρέπει να είναι παρασκευασμένα με τρόπο που να διασφαλίζει το ζωντανό πληθυσμό των βακτηρίων που εμπεριέχουν και την ασφαλή διέλευσή τους από το όξινο περιβάλλον του στομάχου, να βρίσκονται σε ποικιλία ειδών (και όχι μόνον από ένα είδος), να διατηρούνται στο ψυγείο και να έχουν την ελάχιστη δυνατή υγρασία. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κύρια προβιοτικά που είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

 Εντερική χλωρίδα: Ένα περίπλοκο & ποικιλόμορφο σύμπαν

 3-PROVIOTIKOΟι Lactobacillae (Γαλακτοβάκιλλοι) βρίσκονται σε όλο το πεπτικό σύστημα, αλλά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι στο λεπτό έντερο, ενώ τα Bifidobacterium (Μπιφιδοβακτήρια) βρίσκονται στο σύνολο του πεπτικού συστήματος, αλλά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένα στο παχύ έντερο.

Ο Lactobacillus acidophilus παράγει γαλακτικό οξύ (που εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων) καθώς και φυσικά αντιβιοτικά, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων όπως salmonella, shigella, S.faecalis και E.Coli. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη και ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο για καρκίνο.

Ο Lactobacillus casei υπάρχει φυσιολογικά στο στόμα και το πεπτικό. Αποσυνθέτει τους υδατάνθρακες και εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο λεπτό έντερο, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, δρα  ενάντια σε καρκινικά κύτταρα και χρησιμεύει στη θεραπεία της διάρροιας που προκαλείται από αντιβιοτικά και ιούς.

Ο Lactobacillus plantarum, βακτήριο φυτικής προέλευσης, εκκρίνει το φυσικά παραγόμενο αντιβιοτικό lactolin και έχει ευεργετικές αντιμικροβιακές δράσεις. Μελετάται για την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε αλλεργίες, καρκίνους και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Ο Lactobacillus rhamnosus απαντάται από το στόμα μέχρι το λεπτό έντερο και είναι ευεργετικός για την εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων που εμπλέκονται σε κολπικές και ουρολογικές μολύνσεις. Παράγει μια επικαλυπτική βλέννη (mucin), που εμποδίζει τις τοξίνες να εισβάλουν στην κυκλοφορία και προστατεύει ενάντια σε βλαπτικά μικρόβια. Βοηθά ιδιαίτερα κατά των ιών rotaviruses (που προκαλούν εμετούς και διάρροια) και στις γαστρεντερίτιδες.

0_003Ο Lactobacillus bulgaricus είναι μια μεταβατική καλλιέργεια που παράγει ιντερφερόνη, μια πρωτεΐνη που αναστέλλει την αντιγραφή των εισβολέων-ιών. Είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις οξείας διάρροιας και ευαισθησίας στη λακτόζη. Παραδοσιακά βρίσκεται στο γιαούρτι μαζί με τον Streptococcus thermophilus. Ο Lactobacillus salivarius, που βρίσκεται στο στόμα και το λεπτό έντερο, βοηθά στην αποφυγή ουλίτιδας, τερηδόνας, στοματικής οσμής, άφθας και στοματικού έλκους. Αποδομεί τις πρωτεΐνες και παράγει βιταμίνες Β, ένζυμα και γαλακτικό οξύ. Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. To Bifidobacterium bifidum βοηθά την απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και άλλων βιταμινών και μετάλλων. Παράγει βιταμίνες Β, καθώς και γαλακτικό και οξικό οξύ που μειώνουν το εντερικό ph εμποδίζοντας τα μη φιλικά βακτήρια να αναπτυχθούν. Μειώνει την εκδήλωση οξείας διάρροιας στα βρέφη και είναι ευεργετικό στη θεραπεία των φλεγμονών του εντέρου. Η συστηματική του χρήση βελτιώνει τις ανοσολογικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες των ηλικιωμένων. Το Bifidobacterium breve παράγει επίσης τα ευεργετικά οξέα, γαλακτικό και οξικό. Έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν το έλκος. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι αποικίζει το ανώριμο έντερο των βρεφών πολύ αποτελεσματικά και συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση. Το Bifidobacterium infantis είναι το σημαντικότερο προβιοτικό στο έντερο των βρεφών και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της οξείας διάρροιας. Ενεργοποιεί την παραγωγή ανοσο-ρυθμιστικών παραγόντων και καταπολεμά παθογόνα όπως clostridia, salmonella και shigella. Το Bifidobacterium Longum παίζει ζωτικό ρόλο στην αποτροπή της εισβολής παθογόνων και σηπτικών βακτηρίων. Αποδομεί τα χολικά άλατα, βοηθά στη σύνθεση βιταμινών Β και ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω της ανοσοαιμοσφαιρίνης Α (lgA). Βελτιώνει τη πέψη της λακτόζης και τη δυσκοιλιότητα. Ο Lactobacillus lactis (η αλλιώς Streptococcus lactis) είναι ένα μεταβατικό βακτήριο που παράγει το ανοσο-υποστηρικτικό γαλακτικό οξύ, καθώς και ένα πεπτίδιο (nisin) που καταπολεμά το C.difficile. Εκτός από την οξεία διάρροια, είναι ευεργετικό και για το μακροπρόθεσμο έλεγχο της κολίτιδας. Ο Streptococcus thermophilus είναι ένα μεταβατικό προβιοτικό με αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Παράγει μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος και βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας. Αποδομεί τη λακτόζη και παράγει το ένζυμο λακτάση, βελτιώνοντας τη δυσανεξία στη λακτόζη. LOGO ΠΗΓΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ 25ης Μαρτιου 66  Θεσσαλονικη  2310 311528