Τα μαλλιά κ η ψυχολογία μας…
Έχετε παρατηρήσει πως η ψυχολογία μας επηρεάζει τα μαλλιά μας…; Πόσες φορές δεν είμαστε «στα καλά μας» και  κάνουμε ξεσπάσματα στα μαλλιά μας;

 HAIR STYLEΟι αλλαγές με τις τρίχες μας κ οι επιλογές δεν είναι ούτε επιπόλαιες κ επιφανειακές αλλά πηγάζουν από το βαθύτερο εγώ μας. Κάθε επέμβαση κ επιλογή για αυτά αποκρυπτογραφεί την ψυχολογία μας και ταυτόχρονα αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης των βαθύτερων επιθυμιών και αναγκών μας σε ασυνείδητο επίπεδο. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση σχέση : με τον χαρακτήρα και τη προσωπικότητά μας, με το παρελθόν μας, με τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, με τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, με τη φάση ζωής που περνάμε την εκάστοτε φορά , με το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους άλλους, με την επιθυμία μας να προσελκύσουμε την προσοχή .

Στην Αρχαία Ελλάδα οι Ελληνίδες πρόσεχαν και έδιναν μεγάλη σημασία στην φροντίδα και την υγιεινή των μαλλιών τους….Οι κομμώσεις ήταν ποικίλες, χαριτωμένες και πολύ φροντισμένες. Αρκετές κοπέλες έκαναν χωρίστρα στη μέση και είχαν τα μαλλιά τους δεμένα πίσω με κορδέλα, που την έλεγαν άμπυκα ή σφενδόνην, επειδή το σχήμα της θύμιζε σφεντόνα. Άλλες υιοθετούσαν τον κόρυμβον, δηλαδή τον κότσο, που σχηματιζόταν στην κορυφή του κεφαλιού, με το μάζεμα όλων των μαλλιών. Άλλες είχαν κοντές αφέλειες στο μέτωπο, άλλες έφτιαχναν μόνες τους μπούκλες, κατσαρώνοντας τις με πυραχτωμένα σιδερένια εργαλεία. Σε πολλές άρεσε να δένουν τα μαλλιά τους με χρωματιστές κορδέλες, στηριγμένες στο μέτωπό τους μ’ ένα κόσμημα, τον κάλυκα, που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μετάλλινο κουμπί.

arxaioelliniko_xtenisma_wedding-150x150Με την λέξη κάλλος οι αρχαίοι Έλληνες όριζαν την ωραιότητα, την ευμορφία, την συμμετρία, το εξαιρετικώς ωραίο), και απαραίτητα  και την ηθική.

Ο Δρ.Χάμερ   λέει: « εδώ και χιλιετηρίδες, η ανθρωπότητα  έχει, λίγο ως πολύ συνειδητά, την εμπειρία ότι στην πραγματικότητα, όλες οι ασθένειες έχουν μια ψυχική καταγωγή. Αυτό είναι κάτι που έχει εδραιωθεί μέσα στη παγκόσμια παρακαταθήκη γνώσης.» Χιλιάδες σελίδες έχει γράψει αναλύοντας τι  «Η Νάνσυ Χριστοφόρου γνωστή ψυχοθεραπεύτρια μας αναλύει , ο εαυτός μας και τα μαλλιά μας διάγουν βίους παράλληλους. Οι διακυμάνσεις στον ένα βίο -ηθελημένες ή αθέλητες- είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις του άλλου, ενώ ταυτόχρονα επηρεαζόμαστε και από τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη μυθολογία που σχετίζεται με το χρώμα, το μήκος και το είδος -σγουρά ή ίσια- των μαλλιών. Συνήθως συνδέουμε το ξανθό χρώμα με την παιδική ηλικία και την αθωότητα, ενώ τα καστανά και κυρίως τα μαύρα μαλλιά και οι μπούκλες παραπέμπουν περισσότερο στη τσαχπινιά και τη γοητεία. Τα μακριά μαλλιά συνδέονται με τη θηλυκότητα, την ανάγκη μας να την προβάλλουμε – σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν την τάση να μακραίνουν τα μαλλιά τους . Ενώ τα κοντά μαλλιά έχουν σχέση με το αρσενικό κομμάτι της προσωπικότητας μας. »

Το φυσικό τους χρώμα έχει μια έντονη επιρροή στην ψυχολογία μας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η σχέση με τα μαλλιά μας απορρέει από μια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος. Μερικές γυναίκες για παράδειγμα δεν θέλουν να ακούσουν λεξη περί κοψίματος των μαλλιών τους, είτε γιατί σε κάποια φάση της ζωής τους δεν μπορούσαν να τα μακρύνουν, είτε γιατί θαύμαζαν τα μαλλιά της μαμάς τους και ονειρεύτηκαν μια μέρα να τα αποκτήσουν. Πρόκειται για εμμονές που δεν επηρεάζονται ούτε από τη μόδα, ούτε από την αισθητική, ούτε από τις συμβουλές του κομμωτή τους. Άλλες πάλι δεν διστάζουν να υιοθετήσουν ένα στυλ a la garcon σε περιόδους της ζωής τους που νιώθουν έντονη την ανάγκη να είναι ανεξάρτητες και αυτόνομες. »

σύμπτωμα προκαλείται για  κάθε ασθένεια σε συνάρτηση με το συναίσθημα. Ο θυροειδής πχ. έχει να κάνει με την επικοινωνία..και έχει παρατηρηθεί η τριχόπτωση σε ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τον θυροειδή.

1-OLYMPOUΕπίσης οι αλλαγές στα μαλλιά, ή αντίθετα η άρνηση όποιας αλλαγής, μπορεί να σχετίζεται και με την ανάγκη προσαρμογής ή επιβολής σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επαγγελματικό ή κοινωνικό. »Η έντονη επιθυμία να αποκτήσουμε ένα κυριολεκτικά καινούριο κεφάλι, σηματοδοτεί συχνά την ανάγκη  προσαρμογής ή επιβολής σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επαγγελματικό ή κοινωνικό. »Η έντονη επιθυμία να αποκτήσουμε ένα κυριολεκτικά καινούριο κεφάλι, σηματοδοτεί συχνά την ανάγκη μας να αρχίσουμε μια καινούρια ζωή, με καινούρια …μυαλά κ μαλλιά…Δεδομένου ότι αυτά δεν μπορούμε ούτε να τα βάψουμε, ούτε να τα κόψουμε ώστε να τα διαμορφώσουμε όπως θέλουμε, εφαρμόζουμε αυτού του είδους τις επεμβάσεις στα μαλλιά μας.για να ανεβάσουμε την αυτοπεποίθηση μας κ το κεφι μας… »Εννοείται βέβαια ότι όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται κατά 90% ασυνείδητα».

!!!!!!!!DSC00774 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΝΕΛΗ