Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Το ελληνικό φως στους λαούς του κόσμου

afi 193620 Ιουλίου 1936, μεσημέρι, ώρα 12:00, Αρχαία Ολυμπία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει για πρώτη φορά από τον ελληνικό ήλιο στον ιερό και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Από τότε μέχρι και σήμερα, το μοναδικό στον κόσμο γεγονός της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί την τελετή εκείνη που «αναγγέλλει» παγκόσμια το γεγονός των Αγώνων. Η φλόγα ανάβει, «ταξιδεύει» στη διοργανώτρια χώρα καταλήγοντας στη διοργανώτρια πόλη την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Εκεί παραμένει άσβεστη καθ’ όλη τη διάρκεια τους, ως συνεχής υπόμνηση του τόπου που τους γέννησε.

afi(3) Στο Βωμό της Ήρας, μπροστά από το ναό της θεότητας, λιτό και μυσταγωγικό, πραγματοποιείται το τελετουργικό της Αφής. Ιέρειες με αρχαϊκή ενδυμασία, πλαισιώνουν τον Βωμό, ενώ η Πρωθιέρεια με επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα, χρησιμοποιώντας το κοίλο κάτοπτρο. Η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αναμένοντας κάθε φορά το ξεχωριστό γεγονός της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα πραγματοποιηθεί και θα στρέψει το βλέμμα όλης της ανθρωπότητας στην Αρχαία Ολυμπία, ας αφουγκραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα της Πρωθιέρειας «…Λίγο πριν στείλει τις ακτίνες του ο ήλιος για να ανάψει η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, χίλιες εικόνες και συναισθήματα περνούν μπροστά από τα μάτια μου και γεμίζουν την ψυχή μου… Ένας σπουδαίος πολιτισμός που κάποτε γέννησε ιδέες, αξίες, μεγάλους εκφραστές και γεγονότα, πλουτίζει το πέρασμα της ιστορίας και τη διαδρομή της ανθρωπότητας. Το φως της Ολυμπίας στις καρδιές των ανθρώπων σηματοδοτεί τη δημιουργική δύναμη που παράγει πολιτισμό. Η φλόγα, δύναμη της φύσης, σύμβολο της ζωής και πηγή έμπνευσης.

ancient olympiaπεριμένοντας τη στιγμή που θα ηχήσουν αυτά τα λόγια στον ιερό τόπο της Ολυμπίας, με τη δύναμη της ψυχής της ομάδας στην φωνή μου και τη δύναμη της καρδιάς της στο χέρι μου… λίγο πριν την επίκληση στον Απόλλωνα που θα στείλει τις ακτίνες του ήλιου και στο Δία που θα χαρίσει την ειρήνη σε όλους τους λαούς της γης και θα στεφανώσει τους νικητές των αγώνων…»

…πόσα συναισθήματα, πόσες μοναδικές στιγμές στον κύκλο των ιερειών που μεταφέρουν από το παρελθόν εικόνες, συμβολισμούς, την έννοια της τέχνης…

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ιερά σιωπή!

Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.

Όρη και Τέμπη σιγήστε.

Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε. Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.

Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη της …(όνομα της διοργανώτριας πόλης).

Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ” όλους τους λαούς της Γης

Story Slug in Upper and Lower Case

Story Slug in Upper and Lower Case

Η Πρωθιέρεια στη συνέχεια μεταδίδει τη φλόγα σε ένα μικρό πήλινο αγγείο και σε πομπή με όλες τις ιέρειες κατευθύνεται προς το Στάδιο. Περνώντας από την Ελιά, θα σταθούν και ο «αμφιθαλής παις», (ένα παιδί που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του) θα κόψει ένα κλαδί, σύμβολο της ειρήνης και βραβείο νίκης. Στο Στάδιο η Πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά. , ενώ παράλληλα φυλάει άσβηστη τη φλόγα σε όλη τη διάρκεια της ολυμπιακής τετραετίας σε ειδικό χώρο

Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας πριν τελικά παραδοθεί στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας.

Η φλόγα θα περάσει από χέρι σε χέρι ενώνοντας τους ανθρώπους και στέλνοντας το μήνυμα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών.

Η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται και η φλόγα φτάνει στο στάδιο τη βραδιά της τελετής έναρξης των αγώνων.

http://el.wikipedia.org/