Discovered sunken city that connected ancient Greece and Egypt 3Η Θώνις – Ηράκλειο αποτελεί μία μυθική πόλη στην Αίγυπτο την οποία «κατάπιε» η Μεσόγειος και θάφτηκε μέσα σε άμμο και λάσπη για περίπου 1200 χρόνια τώρα. Για αιώνες οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι η πόλη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας μύθος καθώς ο μυθικός της πλούτος αναφέρεται και στον Όμηρο. Ήταν η πόλη που σύμφωνα με το μύθο η ωραία Ελένη και ο Πάρις είχαν επισκεφθεί.

14Στην πραγματικότητα όμως η Θώνις – Ηράκλειο ήταν μία πραγματική πόλη που άρχισε να αποκαλύπτει την ταυτότητά της εδώ και δέκα χρόνια στους αρχαιολόγους οι οποίοι είναι πλέον σε θέση να έχουν μία εικόνα για το πώς έμοιαζε η πόλη την εποχή των Φαραώ.

12Η πόλη που έχει δύο ονόματα εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο θάλασσα περίπου 1200 πριν και ανακαλύφθηκε μετά από έρευνες που ξεκίνησαν στην αιγυπτιακή ακτογραμμή πριν δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν να έχουν μία περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τους εμπορικούς δρόμους και τις σχέσεις της πόλης στην κλασσική εποχή, θεωρώντας ότι η πόλη ήταν ο κυριότερος τελωνιακός σταθμός από όπου διακινούνταν τα προϊόντα προς και από την Αίγυπτο σε Ελλάδα και σε άλλη μέρη της Μεσογείου.

Σήμερα οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως όλα τα μυστήρια της πόλης ανακαλύπτοντας πολύ θαυμαστά ευρύματα που και αυτά με τη σειρά τους αποκαλύπτουν την πολύ ζωντανή ιστορία αυτού του λιμανιού της κλασσικής αρχαιότητας.

13Γνωστή στους αρχαίους Έλληνες σαν Ηράκλειο και Θώνις ανάμεσα στους Αιγυπτίους, η πόλη ανακαλύφθηκε το 2000 από το Γάλλο καθηγητή ενάλιας αρχαιολογίας Dr. Franck Goddio και μία ομάδα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενάλιας Αρχαιολογίας, μετά από τέσσερα χρόνια γεωφυσικών ερευνών. Τα ερείπια αυτής της χαμένης πόλης βρέθηκαν σε βάθος 30 ποδών από την επιφάνεια της θάλασσας στον κόλπο του Aboukir, κοντά στην Αλεξάνδρεια.

81Ένα νέο ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τα πιο σημαντικά ευρήματα από την πόλη, μετά από 13 χρόνια ανασκαφών. Τα ευρήματα αυτά βοηθούν ώστε να συγκροτηθεί μία εικόνα της αρχαίας αυτής πόλης που δεν αποτελούσε μόνο ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο του διεθνούς εμπορίου για την εποχή, αλλά και πολύ πιθανόν και ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Η κινηματογραφική ομάδα χρησιμοποίησε τις πληροφορίες από την αρχαιολογική έρευνα για να δημιουργήσει ένα εικονικό μοντέλο της πόλης μέσω υπολογιστή.

Σύμφωνα με την Telegraph, τα πιο πρόσφατα δεδομένα συνηγορούν στην ύπαρξη της Θώνις – Ηράκλειο ως το υποχρεωτικό λιμάνι-εμπορικός σταθμός εισόδου μεταξύ της Μεσογείου και του Νείλου. Προς το παρόν έχουν ανακαλυφθεί 64 αρχαία ναυάγια και περισσότερες από 700 άγκυρες έχουν ανασυρθεί από τη λάσπη στον κόλπο.

10Ανάμεσα στα ευρήματα σημειώνονται χρυσά νομίσματα, μονάδες βάρους από την Αθήνα (κάτι που δεν είχε βρεθεί ποτέ έως τώρα στην Αίγυπτο) και τεράστιες πινακίδες με δείγματα γραφής τόσο αρχαίας Ελληνικής όσο και αρχαίας Αιγυπτιακής. Οι μελετητές θεωρούν ότι η ποικιλία και το είδος των αντικειμένων αυτών υποδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον εμπορικό χαρακτήρα της πόλης.

71

Εκτός από αυτά, στο φως έχει επίσης έρθει μία σειρά από θρησκευτικά αντικείμενα, όπως λίθινα γλυπτά ύψους 16 ποδών που θεωρείται ότι κοσμούσαν το κεντρικό ναό της πόλης, και σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο που πολύ πιθανόν να περιείχαν μουμιοποιημένα ζώα. Μαζί με τα τεράστια αγάλματα οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης ανασύρει και άλλα μικρότερα, δευτερευόντων θεοτήτων από τον πυθμένα της θάλασσας. Για περισσότερες φωτογραφίες σχετικά με την ανασκαφή και τα ευρήματα, δες το προσωπικό ιστότοπο του αρχαιολόγου Goddio.

Παρόλο τον γενικότερο ενθουσιασμό για αυτή την τόσο σημαντική ανακάλυψη, παραμένει ακόμα ένα μυστήριο άλυτο: γιατί η Θώνις – Ηράκλειο βυθίστηκε; Η ομάδα του Goddio θεωρεί ότι το βάρος των μεγάλων κτηρίων σε μία περιοχή η σύσταση του εδάφους αποτελείται κυρίως από νερόλασπη και άμμο είναι πολύ πιθανόν να έπαιξαν ρόλο στη βύθιση της πόλης μετά από έναν σεισμό.

15

51

Discovered sunken city that connected ancient Greece and Egypt

thonis4

thonis1

thonis3thonis5

thonis2

http://www.terrapapers.com/?p=31878